ZAGROŻENIA UKRYTE W ŻYWNOŚCI
W dniu 23.01.2024 gościliśmy w naszej szkole panią profesor Annę Głowacką,
która na spotkaniu z rodzicami wygłosiła wykład na temat : „Zagrożenia dla zdrowia człowieka ukryte w żywności”
przybliżyła rodzicom i dzieciom, jak żywność wpływa na codzienne funkcjonowanie.
Pani profesor zaprezentował działalność Fundacji doktora Ratha,
opowiadając o kompozycjach roślinnych i mikroskładnikach zawartych w jego preparatach.
Następnego dnia przeprowadziła również warsztaty razem z panem Tadeuszem Rolnikiem z młodzieżą
z klas szóstych, siódmych i ósmych na temat dodatków do żywności.
Warsztaty przyjęte były z dużym entuzjazmem.
Uczniowie ochoczo sprawdzali zawartość dodatków do żywności
i z zaskoczeniem zauważyli, jak dużo znajduje się ich w analizowanych produktach.
W analizie pomocy był arkusz przygotowany przez panią profesor,
w którym dzieci notowały zagrożenia ukryte w produktach:
substancje słodzące, barwniki, konserwanty i inne szkodliwe dodatki.
Spotkanie to „otworzyło oczy” rodzicom i uczniom.
Otrzymujemy informacje zwrotne, iż społeczność nasza dokonuje „rewolucji” w żywieniu.
Jesteśmy bardzo wdzięczni pani prof. za podzielenie się z nami tak cenną wiedzą.