ZAGROŻENIA UKRYTE W ŻYWNOŚCI

Utworzono dnia 30.01.2024

W dniu 23.01.2024 gościliśmy w naszej szkole panią profesor Annę Głowacką,

która na spotkaniu z rodzicami wygłosiła wykład na temat : „Zagrożenia dla zdrowia człowieka ukryte w żywności”

przybliżyła rodzicom i dzieciom, jak żywność wpływa na codzienne funkcjonowanie.

Pani profesor zaprezentował działalność Fundacji doktora Ratha,

opowiadając o kompozycjach roślinnych i mikroskładnikach zawartych w jego preparatach.

Następnego dnia przeprowadziła również warsztaty razem z panem Tadeuszem Rolnikiem z młodzieżą

z klas szóstych, siódmych i ósmych na temat dodatków do żywności.

Warsztaty przyjęte były z dużym entuzjazmem.

Uczniowie ochoczo sprawdzali zawartość dodatków do żywności

i z zaskoczeniem zauważyli, jak dużo znajduje się ich w analizowanych produktach.

W analizie pomocy był arkusz przygotowany przez panią profesor,

w którym dzieci notowały zagrożenia ukryte w produktach:

substancje słodzące, barwniki, konserwanty i inne szkodliwe dodatki.

Spotkanie to „otworzyło oczy” rodzicom i uczniom.

Otrzymujemy informacje zwrotne, iż społeczność nasza dokonuje „rewolucji” w żywieniu.

Jesteśmy bardzo wdzięczni pani prof. za podzielenie się z nami tak cenną wiedzą.